top of page

Mitä on hypnoosi

 

Hypnoosi on työkalu eheytymiseen, omien voimavarojen löytymiseen ja alitajunnan uudelleenohjelmointiin positiivisten suggestioiden kautta. Hypnoosi on muuntunut tietoisuuden- eli tajunnan tila, joka poikkeaa normaalista päivätajunnan tilasta. Sitä voidaan kuvata tilaksi, jossa jokainen ihminen on juuri ennen nukahtamistaan, unen ja valveen rajatilassa. Hypnoosi on täysin arkipäiväinen juttu, jokaiselle ihmiselle ominainen ja tuttu tila. Jokainen meistä on päivän mittaan jopa yli 90% ajasta itsehypnoosissa. Kaikki hypnoosi on itsehypnoosia. Hyvä esimerkki itsehypnoosista on autolla ajo: nouset autoon parkkipaikalla ja ajat lähikauppaan. Tullessasi kaupan pihaan mietit, mitä matkalla tapahtui. Et ehkä muista matkaa kunnolla. Olet matkan aikana ollut hypnoottisessa tilassa, itsehypnoosissa. Kaikki hypnoosi on itsehypnoosia. 

 

Hypnoottisessa tilassa mieli on avoin uuden oppimiseen ja asioiden uudelleenmäärittymiseen. Tila on mielen rentoutumista, mikä kokijan ominaisuuksista riippuen vaihtelee eriasteisena kevyen pinnallisesta syvään. Hypnoositila voidaan aikaansaada käyttäen erilaisia menetelmiä induktioiden kautta. Prosessi on syvään rentoutuneisuuden tilaan opastamista, jolloin hypnotisoitava omaehtoisesti vaipuu transsitilaan. Hypnoosi on vuorovaikutteinen suhde hypnotisoitavan ja hypnoosin tekijän välillä. Kaiken pohjana on luottamus, positiivisuus, kunnioitus ja halukkuus yhteistyöhön yhdessä sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Hypnoosi tuottaa mielihyvää ja laukaisee stressiä. Aina ei välttämättä pyritä syviin tiloihin vaan hyvään suggestioalttiuteen ja aktiiviseen työskentelyyn asiakkaan tavoitteen mukaisesti.

Mihin hypnoosilla vaikutetaan
Mihin hypnoosilla vaikutetaan

 

Ajatellaanpa jäävuorta: veden päällä näkyvä vuori vastaa päivätajuntaa, veden pinta on kriittinen sektori ja kaikki, mitä on pinnan alapuolella vastaa alitajuntaa. Kriittinen tekijä, joka on alitajunnan ja päivätajunnan välissä, suojelee alitajuntaa. Tätä on vaikea ohittaa päivätajunnassa, koska mieli suojelee alitajuntaa. Olemme kuin jäävuori, veden pinnan päällä (päivätajunta) on vain 10% koko jäävuoresta, loput 90% on veden pinnan alla (alitajunta). Meillä kaikilla on valtavat resurssit alitajunnassa. Päivätajunnassa sijaitsee tahdonvoima, lyhytkestoinen muisti, rationaalinen ja analyyttinen mieli kun taas alitajunnassa löytyvät luovuus, mielikuvitus, pitkäkestoinen muisti, tunteet, uskomukset ja elämänmittaiset kokemukset. Hypnoosilla vaikutetaan alitajuntaan, muuttamalla huonoja tai ahdistavia uskomuksia positiivisiksi tai neutraaleiksi. 

Hyvä esimerkki alitajunnan vaikutuksesta ihmisen käyttäytymiseen on norsu ja ratsastaja. Norsu on alitajunta ja ratsastaja on päivätajunta. Norsu ja ratsastaja kävelevät polulla ja vastaan tulee hiiri, jota norsu pelkää silmittömästi. Norsu säntää karkuun hurjaa vauhtia, mitä ratsastaja voi tehdä? No, eipä juuri mitään. Ei auta, vaikka ratsastaja kuinka tyynnyttelisi ja yrittäisi ohjata norsua takaisin polulle. Sehän oli vain hiiri! Mutta kun norsu todella pelkää hiirtä, niin ratsastajalla ei ole mitään mahdollisuutta saada norsua hallintaan. 

Otetaan vielä toinenkin esimerkki mielen voimasta. Pyydän sinua sulkemaan silmäsi ja kuvittelemaan seuraava tilanne: Ota käteesi sitruuna ja katsele sitä hetki - miten ihanan auringon keltainen se on. Tuntuu, että se tuo valoa koko huoneeseen. Seuraavaksi pyydän sinua halkaisemaan sitruunan neljään osaan. Otat käteesi yhden palan ja haukkaat siitä. Tunnet, kuinka raikas, kirpeä maku leviää suuhusi. Näin kuvittelemalla, voit tuntea sitruunan raikkaan maun suussasi ja kaiken muun, mitä liittyy sitruunan makuun juuri sinulle. Se on mielemme ja alitajuntamme, joka ohjaa meitä kokemaan sitruunan maun ja siihen liittyvän tunteen. 

​Linkkejä 

Suomen hypnoterapialiitto ry.

ICH Clinical Hypnosis 

bottom of page